Prenent el pols al món


Nom: Lluís Framis
Lloc: Lima (PERU), encara que sóc de Barcelona
Edat: 31
Ocupació: dissenyador gràfic free-lance

Quin creus que és el principal (o principals) problema que afecten al món?
Al món hi afecten diferents problemes en funció de la localització geogràfica, (cosa que anirás veient en el teu viatje Jan). Per exemple al Peru és la pobresa i la corrupció social i política. El principal problema del món és la individualitat. Seguim fent diferenciacions entre races, cultures i economies. I cada any que passa aquesta diferencia es fa més gran. Quan en realitat tots som en una mateixa parcela de terreny anomenat Terra. I l'hem de compartir. Hi han altres altres problemes esparcits pel camp mundial, com la hipocresia, la falta de valors, etc. Pero tots ells es podrien solucionar o si més no minimitzar si és que aconseguim educar els nostres fills d'una forma més concient i amplia.

Com es podria solucionar?
El primer és l'educació dels nostres fills. Hem de saber educar-los. Dir-los que viuen en un món que va molt més enllá de les fronteres del nostre país o continent. A partir d'aqui, ja serà la seva propia evolució com a persones la que fará que vagin solucionant els problemes pels mitjants que estiguin a les seves mans. Sempre he dit que viatjar a altres continents (altres realitats) hauria de ser un projecte de fi curs. I tothom hauria de poder fer-ho, independentment de la seva posició dins l'escala social. Potser una mica utópica aquesta idea. Però no ho és la d'educar als fills. Si aquest projecte s'acaba convertint en llibre, podria ser un dels llibres que llegeixint els nostres fills per tal d'apropar-se més a la realitat humana.

Què pots fer tu per a col·laborar en la seva solució?
Educant els meus fills amb aquests valors. Donant més importáncia als valors personals que als valors materials. Peró no només als nostres fills sino que també ho podem fer amb tots aquells que están en el nostre entorn. L'edat no importa. La vida és un constant aprenentatge.

Quin creus que és el principal (o principals) problema que afecten a la teva regió o entorn?
El principal problema a la meva regió (és a dir el "món desenvolupat") és el materialisme, falten més valors personals. És la creu de la moneda. En el cas del meu entorn actual (PERU), és a l'altre cara de la moneda. El principal problema és la pobresa. És per aixó que si fossim tots més concients que som una moneda (el món), podriem equilibrar més aquestes diferencies existents.

Com es podria solucionar?
Treballant conjuntament. Siguent més generosos en el cas dels països desenvolupats. I menys corruptes els menys desenvolupats. És clar que ara parlo dels mandataris. Que són poden fer canvis realment importants en aquesta situació.

Què pots fer tu per a col·laborar en la seva solució?
Pel què fa a mi, és una qüestió de base. Jo transmetré aquesta idea sempre que pugui allà on vagi.

Et consideres feliç? Perquè?
La felicitat és un estat passatger. No hi ha felicitat sense infelicitat. Del que es tracta és de disfrutar i allargar el moment en què ens diem: -aixó és felicitat! Som feliços quant les coses ens van bé. Així doncs quant més fem per estar plenament contents amb nosaltres mateixos, més temps durará la felicitat.

De quina manera series més feliç?
Sabent que el que escric pot servir per millorar. Com deia avans és un estat passatger. És a dir hem de fer petites coses que ens omplin el tanc de felicitat. Com deia un filósof, és com quant comprem un gelat del gust que més ens agrada. Abans de comprar el gelat som feliços, tenim ilusió. I a mida que ens el anem menjant se'ns va passant aquest estat d'ánim. És a dir petites coses: ilusions, somriures, etc. ens fan ser feliços.

Quin creus que pot ser el secret de la felicitat?
El secret de la felicitat... és no buscar la felicitat eterna. Perquè no existeix. Disfrutar dels petits moments és el secret de la felicitat.

Comentari:
Bé Jan, ha estat d'alló més enriquidor, em sento feliç. Tres anys et donaran per molts més problemes dels que puguem imaginar ara. Pero estic segur que aquest és un exercici que ajudará a millorar. Seguiré amb interès el teu viatge. Dsifruta-ho per tots nosaltres. Felicitats!